PuzzleWork en verrijking. Beiden maken het leven van jouw dier leuker. Uitdagende materialen, geuren, de dagelijkse voeding of een keer wat lekkers… het zijn allemaal onderdelen van zowel Hersenwerk als verrijking. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen.

Verrijking van het leven van jouw dier(en). Een speeltjes of een klimpaal voor je kat, wilgentakken in de stal en paddock van je paard, een snuffeltuin voor je hond. Noem maar op alles waarmee jij het leven van jouw dier (nog) leuker maakt. Verrijking kan ook vaak ingezet op de momenten dat jij er niet bent. Bedenk dus goed wat het doet voor jouw dier. Is het veilig? Kan er frustratie ontstaan? Bijvoorbeeld omdat het dier er niet goed bij kan als de voerbal onder de bank rolt. Bied verrijking bij voorkeur dan ook eerst een aantal keren aan wanneer je er wel bij bent. Kijk wat er gebeurt, grijp in en verander waar nodig. Is het veilig en krijgt jou dier er geen frustratie van? Dan kun je het ook aanbieden als jij er juist niet bent.

PuzzleWork is een onderdeel van verrijking. Het bestaat uit het samen oplossen van zelfgemaakte puzzels. Puzzelen doe je altijd samen. Het dier puzzelt. Jouw rol is het aanbieden van rust en veiligheid. Je begeleidt waar nodig de stappen die jouw dier nodig heeft om de puzzel met succes op te lossen. Door het stap voor stap oplossen van deze puzzels wordt het dier gestimuleerd om na te denken. Nadenken over hoe hij of zij iets lekkers of leuks kan bemachtigen. PuzzleWork is vooral leuk om te doen voor jou en je dier! Maar daarnaast is PuzzleWork ook in te zetten om verveling tegen te gaan, zintuigen te stimuleren, meer zelfvertrouwen te geven, gedragstherapie te ondersteunen, het opschrokken van voer te voorkomen, de relatie tussen mens en dier te versterken en nog veel meer.

Wil je weten waar je PuzzleWork en verrijking voor in kunt zetten? Neem dan eens een kijkje op de pagina’s:

Hond
Kat
Paard

De op dit moment ingeplande workshops vind je in de agenda. Liever maatwerk of een andere datum? Neem dan gerust contact op.